Facebook Pixel nedir ? Kurulumu nasıl yapılır ? Remarketing için neden önemlidir tüm detaylar yazımızda.
Facebook Pixel Nedir ?
Instagram ve Facebook üzerinden reklam veriyorsanız mutlaka sitenize entegre etmeniz gereken basit bir javascript kod parçacığıdır. Sitemize koyacağımız bu kod parçacığı sayesinde reklamlarımızdan gelen kişileri izlemeye alırız. Tüm dönüşümlerimizi, hedef kitlemizi analiz edebilir yeniden pazarlama(remarketing) yapabiliriz. Bütçenizi en iyi şekilde optimize ederek raporlama yapmanıza da kolaylık sağlar.
Facebook Pixel Nasıl Kurulur ?
Şimdi adım adım piksel kodunun nasıl sitemize entegre edileceğini anlatacağım. facebook.com üzerinden hesabınıza giriş yaptıktan sonra www.facebook.com/manage linkine gidiyoruz. Facebook logosunun yanındaki “Reklam Yöneticisi” başlığına tıklıyoruz ve “Olay Yöneticisi” kısmına geliyoruz.
Aşağıdaki gibi bir ekran ile karşılacaksınız. Başla diyerek adımları izleyeceğiz.
Aşağıdaki ekrandaki gibi Pixel’inize bir ad vermeniz istenecektir. (Herhangi bir ad girererek devam edebilirsiniz) Facebook pixel kurulumunuza yardımcı olması adına sitenizin Url bilgisini de ikinci kutucukta giriş sağlayabilirsiniz.
Bilgileri doldurup devam dedikten sonra oluşturmuş olduğunuz piksel kodunun sitenize entegre edilmesi konusunda 3 adım sunulacaktır. (Aşağıdaki ekran gibi.👇)
- Şayet ortak bir platform kullanıyorsanız. Örnek Wordpress, Opencart v.s gibi bu adımı seçerek hiç kod bilgisi bilmeden de entegrasyonunuzu adımları izleyerek kolayca tamamlayabilirsiniz. Ben şimdi çok kullanılması sebebiyle Wordpress üzerinden kuruluma devam edeceğim. Dolayısıyla adım 1 ‘i seçiyorum.
Yukarıdaki gibi gelişmiş eşleştirmeyi seçerek devam ediyorum. Wordpress sürümünüzün 4.4 üstü olması gerektiğine dair uyarı vermekte. Wordpress bu işlemi plugin üzerinden yaptığından yeşil indir butonuna basarak plugini bilgisayarımıza indiriyoruz.
Devam diyoruz ve sitemizin yönetim paneline giriş yapıyoruz. Bir sonraki adımda da eklentiler ve yeni eklenti kısmına gelmemiz gerektiğini göreceksiniz.
Bilgisayarımıza indirmiş olduğumuz zip’li dosyamızı eklenti ekle diyip ekliyoruz. Başarılı bir şekilde kurulum tamamlandıysa eklentiyi etkinleştir diyoruz.
Facebook üzerinden PixelId’niz v.s otomatik olarak entegre olacaktır. adımları devam ederek kurulumu tamamlıyoruz. Facebook kurulum aracını kullanarak herhangi bir butonu herhangi bir sayfayı ziyaret edenleri de olay olarak ekleme yapabilirsiniz.
Kurulumunuzun başarılı olup olmadığını test etmek için “Olayları Test Etme” alanını kullanabilirsiniz. İnternet sitenizin Url’ini girerek olaylarınızın başarı ile geldiğini görebilirsiniz.
Kurulum ekranın 2. adımını seçerseniz pixel kodunuzu direk görebilirsiniz. Kod bilgisi gerektirdiğinden sitenizin hangi sayfasını izlemek istiyorsanız piksel kodunuzu o sayfanızda <head></head> tagları arasına yerleştirmelisiniz.
Sonuç
Şayet bir e-ticaret siteniz varsa pikselde sepete atanları veya kredi kartı ödeme ekranını ziyaret edenleri, bir Url’ i, herhangi bir butona tıklayanları da kurulumu daha detaylı yaparak toplayabilirsiniz. E-ticaret siteleri için piksel kurulumu ile alakalı daha detaylı bir yazı yazmayı da düşünüyorum.
Sitenizi ziyaret eden kullanıcıları artık bir havuzda biriktirmeye başlamış oluyorsunuz. Böylece hedef kitlenizi daha iyi analiz edebilir, bu hedef kitlenize benzer hedef kitleler oluşturabilir, en önemlisi de yeniden pazarlama için bu kitlenizi kullanabilirsiniz. (Piksel kurulumu yapıldıktan sonra dataların toplanması ve bu verilerin yeniden pazarlama için kullanılması site trafiğinize göre değişiklik gösterecektir.)
Şimdilik bu yazımızı burada sonlandırıyorum. Bir sonraki yazımızda kurmuş olduğumuz piksel ile nasıl yeniden pazarlama (remarketing) yapabiliriz onu anlatıyor olacağım. Sorularınız olursa aşağıdaki yorum alanını kullanarak bana ulaşım sağlayabilirsiniz.