fbpx
Sosyal Medya
Trend

E-ticaret Satışları 10 Adımda Nasıl Artırılır?

E-ticaret sitem var fakat satış yapamıyorum veya daha fazla satış elde etmek istiyorum fakat bir türlü başarılı olamadım gibi sorular bugün en çok aldığımız sorulardan bir tanesi. Bu sorulara cevap olarak bir yazı yazma kararı aldım. Eminim sen de bu yazıyı okuyorsan aynı durum ile karşı karşıyasın. Hiç merak etme sabırla okumaya devam edersen vereceğim 10 adımda e-ticarette satışları artırmanın püf noktaları ile sen de başaracaksın. O halde başlayalım.

Mevcut Durum Analizi

Her şeye sıfırdan başlayacağız ve mevcut durumumuzu analiz edeceğiz. Rakiplerimizi analiz etmeli SWOT analizi ile güçlü ve zayıf yönlerimizi belirlemeliyiz. Güçlü yönlerimizde fırsata çevirebileceklerimiz neler? veya bizi tehdit eden zayıf yönlerimiz neler bunları ele almadan ezbere reklam vermek bize boşa para harcatmaktan başka bir işe yaramayacaktır.

Reklam yapıyor muyuz ? Yapıyorsak bütçelerimiz yeterli mi ? Rakiplerimiz kimler ? Rakiplerimizin reklamları ve kullandıkları başlıklar ile bizim kullandığımız kreatifler ve başlıklar nasıl ?  E-ticaret satışlarımız, mevcut hedeflediğimiz kitlelerimiz ile örtüşüyor mu ?

Bu sorulara net cevaplar bulabildiysek devam edebilirsiniz. Artık bazı şeyler netlik kazanıyor sanırım. Firmamızı daha iyi tanımladık ve sonuca gidebilmek için yapacağımız tüm reklamlarda bu güçlü yönleri vurgulamalı ve zayıf yönlerimizi nasıl güçlendirebiliriz bunları bilerek reklam vermeliyiz.

Mevcut Müşterileri Hedefleme

Şayet büyümeyi hedefliyor satışlarınızı artırmak istiyorsanız siz de muhtemelen yeni müşteriler bulmaya çalışarak vakit harcıyorsunuzdur. Fakat var olan müşterilerinizi analiz ederek onlara nasıl daha iyi deneyim kazandırabilirim sorusunu cevaplamaya odaklanırsanız aslında müşterileriniz size püf noktalarını verecektir.

Kullanıcı deneyimi bir e-ticaret sitesi için çok şeyi ifade eder. Oysa ki hiç bir site sahibi bu konuyu detaylı ele almaz.  Sitenizden alışveriş yapan kullanıcıları elinizde tutabilir tekrar tekrar alışveriş yaptırabilirseniz başarıya doğru emin adımlarla gittiğinizi göreceksiniz. Bu hem çok daha düşük maliyetli olacak hem de mevcut müşterilerinizin sizi daha önceden tanıyor olmasından kaynaklı daha az geri olumsuz dönüş alacağınız anlamına gelir.

E-ticaret Sitelerinde Ürün Açıklaması ve Fotoğraf Seçimi

eticaret sitelerinde açıklama

Siteniz her şeyi ile kusursuz ve profesyonel görünüme sahip olmalıdır. Özellikle e-ticaret sitelerinin yapmış olduğu hataların başında özensiz görsel seçimi ve açıklamaların yetersiz olmasını görebiliriz. Kendinizi müşteri yerine koyup sitenize girdiğinizde ne görmek istersiniz sorunu mutlaka kendinize sormalısınız. Kimse özensiz bir fotoğrafı olan ve açıklaması yetersiz olan siteden alışveriş yapmayacaktır. Kullanıcıya tüm deneyimleri sunmalısınız. Varsa ürünün videosunu yakından çekilmiş görselini ve özenle yazılmış açıklamalarını vermelisiniz.

Güven Duygusu

güven duygusu

E-ticarette güven çok önemlidir. SSL sertifikası bir E-ticaret sitesinde olmazsa olmazlardandır. Sitenizi SSL sertifikası ile koruma altına almalı ve SSL sertifikasının olduğunu kullanıcıya ilgili logolar ile hissettirmelisiniz. Ödeme sistemi olarak kullanıcıya alternatifler sunabilmelisiniz. Kapıda ödeme, kredi kartı ile ödeme havale / eft kısaca müşteriler tüm seçenekleri görüp seçme özgürlüğüne sahip olmalıdır. Kredi kartı ve kapıda ödeme seçeneğinin olması kullanıcı tarafından sitenizin daha güvenilir olduğunu hissetmesini sağlayacaktır. Bu seçeneklerin ürün detay sayfalarınızda ve ilgili sayfalarda özenle gösteriliyor olduğuna dikkat etmelisiniz. Sitenize yandex metrika ve google analytics gibi toolları entegre ederek kullanıcılarınızı mutlaka izlemelisiniz. Hangi sayfadan neden ayrıldığını yapmış olduğunuz güven eksikliğinin neler olduğunu ve diğer detayları analiz edebilirsiniz.

Mobil Cihazlarda Deneyim

mobil cihazlarda deneyim

We are Social 2020 verilerine baktığımızda Türkiye’de ortalama 3,5 saat sosyal medyada vakit geçirmekteyiz ve bunu mobil cihazlarımızdan yapmaktayız. Hayatın mobil cihazlara doğru gittiğini unutmamalıyız. Sitemizin  mobil uyumlu olmasına ve açılış hızının optimize edilmiş olmasına dikkat etmeliyiz. https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/?hl=TR burayı ziyaret ederek sitenizin mobil ve masaüstü cihazlarda optimizasyon hatalarını analiz edebilirsiniz. Uzun bir açılış süresi olan siteyi kimse beklemeyecektir.

Yine araştırmalara baktığımızda mobil kullanıcıların %40’ının cihazlarından online satın alma yaptıklarını görmekteyiz. Bu verileri göz ardı etmemeliyiz. Tasarım olarak, teknik ve performans olarak sitemiz mobil cihazların hepsinde sorunsuz çalışmalıdır.

Google Reklamlarını Kullanın

En hızlı reklam verme ve sonuç elde etme yöntemlerinden olan Google Ads i kullanarak sitenize tıklama başı maliyet ile trafik çekmelisiniz.

E-ticaret sitelerinin en çok tercih ettiği 3 farklı Google Ads reklam kampanyasını mutlaka denemelisiniz.

  • Ads Metin Reklamları : Seçtiğiniz anahtar kelimeler ile arama yapan kullanıcılara reklamlarınızın gösterildiği kampanya türüdür. Anahtar kelime bazında tıklama ücreti ödersiniz. Teklif stratejileri ile dönüşümlerinizi(dönüşümleri sitenize kurmalısınız) veya trafiğinizi artırabilirsiniz.
  • Google Display Network (GDN) : Google ortağı sitelerde görüntülü reklamlarınızı gösterebilir marka bilinirliğinizi ve satışlarınızı artırabilirsiniz. Yeniden pazarlama yapabileceğiniz Google Ads kampanya türüdür ve önemlidir. Google’da bir arama yaptığınızda yapay zekanın da gücüyle her yerde o aradığınız içeriğin görseli veya videosunun karşınıza çıktığını siz de mutlaka fark etmişsiniz. İşte tam da bu kampanya türüdür.
  • Alışveriş Reklamları : Google Merchant Center üzerinden ürünlerinizi XML feed vasıtasıyla sisteme yükleyebilir ve ürünlerinizi arama yapan kullanıcılara sunabilirsiniz. (Google Ads ile Merchant Center bağlantısını yapmalısınız.) Bir ürün aradığınızda en üstte fiyat, detay ve satıldığı e-ticaret sitesinin bilgisini çoğunuz görmüşsünüz. Çoğu sektörde tıklama başı maliyetlerin daha ucuz olduğu bu kampanya türünü satışlarınızı artırmak için kullanmalısınız.

Facebook ve Instagram Reklamlarını Kullanın 

facebook instagram reklam

Yukarıda da bahsettiğim gibi 3,5 saat sosyal medyada geçirdiğimiz bir süre var. Dünyada sosyal medya kullanımında 15. sırada olduğumuz bilgisini de paylaşmış olayım sizinle. Instagram ve Facebook Sayfalarınıza önem vermeli ve aşağıdaki kriterlere uyarak bir kitle oluşturmalısınız.

  • Her gün mutlaka en az 1 paylaşım yapmalısınız.
  • Rakiplerinizi ve rakiplerinizle etkileşime geçen kullanıcıları analiz etmelisiniz.
  • İnsanların sizinle etkileşime geçmesini sağlayacak içerikler ürünler paylaşın.
  • Influencerlar ile iletişime geçip firmanızı veya ürünlerinizi tanıtmasını sağlayın.
  • Doğal yoldan profilinizi sayfanızı büyütün asla ve asla bot takipçiler veya beğeniler satın almayın.

https://business.facebook.com ı ziyaret ederek bir reklam hesabı oluşturmalı ve facebook sayfanızı, instagram hesabınızı ve reklam hesabınızı birbiri ile entegre etmelisiniz.

Sosyal medya reklamları ölçümlemesi mümkün olan reklam modeli olması sebebiyle mutlaka sitenize trafik sağlayacak kaynakların en başında yer almalıdır. Cinsiyet, yaş, ilgi alanı gibi demografik bilgileri de seçerek hedef kitleler oluşturmalısınız. Kampanya optimizasyonları, A/B testleri yapmalısınız. Böylece doğru hedef kitleyi veya kreatifi analiz ederek buluyor olacaksınız. Mutlaka bunları yapmadan sitenize Facebook Pixel kurulumu yapmalısınız.

Ne olduğu ve Nasıl kurulduğu konusunda bilginiz yoksa daha önce yazmış olduğum https://www.wiwidigi.com/facebook-pixel-nedir-facebook-pixel-kurulumu/ bu yazıyı okumanızı tavsiye ederim.

Doğru hedef kitleyi ve kreatifi bulmanız ile eticarette satışlarınızı artırmanız çok daha kolay olacaktır.

E-ticaret SEO Çalışmasına Önem Verin

Sitenize Arama motoru optimizasyonu SEO çalışması yaparak doğal aramalarda kullanıcıların dikkatini çekebilir ve sitenize ücretsiz trafik sağlayabilirsiniz. İstatistiksel olarak internet üzerinden satın almaların %93’ü arama motorlarında arama yapılarak olmuştur. Satın alma süreçleri rekabetinde giderek artmasıyla daha karmaşık hale gelmektedir. Dolayısıyla bir ürün satın almadan önce mutlaka kullanıcılar olarak arama yapıp araştırma yapmaktayız.

E-ticaret siteniz için mutlaka SEO çalışmasına önem vermelisiniz. Doğru optimize edilmiş sayfalar size Google Ads reklamlarınızda da düşük tıklama başı maliyetler ödemenizi sağlayacaktır.

Birebir Pazarlama Yapın

Müşteri sadakati e-ticaret siteleri için önem arz etmektedir. Bir defa ürün satın alan kullanıcılara tekrar tekrar satın alma yaptırabilmek için email pazarlaması, sms gönderimleri veya siteniz, mobil uygulamanız üzerinden push bildirimler göndermelisiniz. Böylece müşterilerin bağlılığını artırabilir ve satışlarınızı artırabilirsiniz. Bunu çok sık yapmamalı veya kendinizi tekrar etmemelisiniz. Farklılık her noktada sizi öne çıkaracaktır.

Yeniden Pazarlama (Remarketing) Kullanın

remarketing

Cookie bazlı bir teknoloji olan yeniden pazarlama sitenize yerleştireceğiniz bir javascript kod parçasını ifade etmektedir. Bu kod parçası sayesinde sitenizi ziyaret eden kişileri takip edebilirsiniz. Ürünlerinizi inceleyen kişilere sitenizden çıktıktan sonra farklı sitelerde reklamlarınızın gösterilerek geri dönüp satın almalarını sağlamak hedeflenir.

Sitenize trafik çekmek veya dönüşüm elde etmek için tüm vermiş olduğunuz reklamlarda mutlaka yeniden pazarlama yapmalısınız.

Sonuç : Tüm bu maddeleri uygulayarak sitenizdeki dönüşümleri artırabilir ve daha fazla satış elde edebilirsiniz. 32.5 milyon e-ticaret müşterisinin olduğunu biliyor muydunuz ? Satışlarınızı artırma yolculuğunda sizi yalnız bırakmayacağız daha detaylı bilgi ve sorularınız için bizimle aşağıdaki yorum bölümünden iletişime geçebilirsiniz. Reklam desteği almak istiyorsanız aşağıdaki teklif formundan bize ulaşabilirsiniz.

Teklif Formu


    İlgili Makaleler

    2 Yorum

    1. Trendyol ve gittidiyor mağazam var. Facebook dönüşüm reklami vermek istiyorum fakat pazaryeri için pixel olusturulmali mi? Cunku pazaryeri için pixel kodu eklenilmiyor. Yardimci olursanız sevinirim .

      1. Malesef trendyol veya diğer pazaryerleri üzerinden data toplaması yapamazsınız. Buna pazaryerleri izin vermez. Kendi siteniz üzerinden dönüşüm kodlarını kurararak data toplaması yapabilirsiniz.

    Bir cevap yazın

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Başa dön tuşu