Google Ads Dinamik Yeniden Pazarlama dönüşümlerinizi artırmak için en ideal reklam modellerinden birisidir. Makine öğrenmesinin en etkili kullandığı Google Reklam modeli olması sebebiyle siz de bu yazımızı okuduktan sonra e-ticaret siteniz varsa mutlaka bu reklam modelini denemelisiniz.
Dinamik Yeniden Pazarlama Nedir ?
Yeniden Pazarlama Nedir ? Google Ads yeniden pazarlama kodları nasıl eklenir ? sorularının cevaplarını bir önceki yazımızda anlatmıştık. Okumayanlar için linki buraya tekrar bırakıyorum incelemenizi tavsiye ederim. https://www.wiwidigi.com/google-ads-remarketing-nedir-kodu-nasil-eklenir/
Sitemizi ziyaret edip bir ürünü inceleyen veya sepete ürün atan kullanıcılara kullanıcı bazında reklam gösterilmesine dinamik yeniden pazarlama denir.
Makine öğrenmesinin gücü ile potansiyel müşterileri ve sistemdeki ürünleri eşleştirerek gösterim üzerine çalışan bu reklam modeli e-ticaret siteleri için en çok tercih edilen reklam modelleri arasındadır.
Bu reklam modelini kullanabilmeniz için Google Ads üzerinden kurulumun yapılarak ilgili kodların sitenize entegre edilmesi gerekmektedir. Kurulumları aşağıda detaylı olarak anlatacağım.
Sitemize yerleştirdiğimiz bu script kod parçacıkları sayesinde kullanıcıların hangi sayfayı hangi ürünü sitede incelediğini takip etmiş olacağız. Böylece sitenizde mavi tshirt’ü inceleyen kişiye sitenizden satın almadan çıktığını varsayarsak farklı sitelerde ilgili reklam alanlarında mavi tshirt reklamı göstermiş olacağız. Aynı şekilde kırmızı pantolon ürününü inceleyen kişiye de kırmızı pantolonları göstermiş olacağız. Reklam alanlarındaki ürün gösterimi kişi bazlı değiştiği için Dinamik Yeniden Pazarlama olarak adlandırılmıştır.
Google Ads Dinamik Yeniden Pazarlama Kodları
- Google Ads Dinamik Yeniden Pazarlama reklamları verebilmek için mutlaka Google Merchant Center hesabı ve bir e-ticaret siteniz olmalıdır. Google Ads hesabınız ile Merchant Center hesabınızın bağlantısını yapmış olmalısınız. Bunlar olduğunu varsayarak devam ediyorum.
- Google Ads hesabınıza giriş yaparak Araçlar ve Ayarlar > Paylaşılan Kitaplık > Kitle Yöneticisi kısmına geliyoruz. Sol menüden Kitle Kaynakları > Google Ads Etiketi kısmında “Etiketi Ayarların” kısmına tıklıyoruz.
- Karşınıza aşağıdaki gibi bir ekran çıkacaktır. Burada iki seçenek mevcuttur. İlk seçenek sitemizi ziyaret eden kullanıcıları sınıflandırma yapmadan yeniden pazarlama yapmamızı sağlar. Global bir etiket sunar. Yani hangi ürünü incelediğimizi, hangi ürünü sepete attığımızı v.s gibi olayları bu adımda göremezsiniz.
- Biz dinamik yeniden pazarlama yapacağımız için ikinci seçeneği seçeceğiz.
- İşletme türü kısmı ilk kurulumda bir defa seçim yaptığınız alan olması sebebiyle burada işletmenize ait ilgili kategoriyi seçmeniz önemlidir. Daha sonradan değiştirme yapamacayaksınız!
- E-ticaret sitemiz olduğunu varsayarak ben “Perakende” seçeneğini seçerek devam ediyorum.
- Aşağıdaki gibi script kodlarını sitemize nasıl ekleyeceğimiz konusunda 3 seçenek çıkıyor.
3 Seçenek ile de global site etiketini sitenize entegre edebilirsiniz. Ben etiketi kendiniz yükleyin seçeneği ile devam ediyorum. Aşağıdaki gibi script kodları göreceğiz.
bu kodları sitemizde <head></head> etiketleri arasına tüm sayfalarımıza ekliyoruz. Detayları https://www.wiwidigi.com/google-ads-remarketing-nedir-kodu-nasil-eklenir/ bu yazımızda daha önce anlatmıştım.
Genel kurulum kodlarını sitemize ekledik. Şimdi geldi ürün detay sayfası, arama sonuç sayfası gibi kullanıcı etkileşimlerinin Google’a bildirildiği etkinlik kodlarını eklemeye. Önce hangi etkinlik kodlarının olduğuna birlikte bakalım.
Google Ads Yeniden Pazarlama Etkinlik Türleri
Etkinlik adı | Açıklama |
view_search_results | Bu etkinlik, kullanıcı bir arama sonuçları sayfasını ziyaret ettiğinde ölçüm yapar. |
view_item_list | Bu etkinlik, kullanıcı bir kategori sayfasını ziyaret ettiğinde ölçüm yapar. |
view_item | Bu etkinlik, kullanıcı bir ürün sayfasını ziyaret ettiğinde ölçüm yapar. |
add_to_cart | Bu etkinlik, kullanıcı alışveriş sepetine bir öğe eklediği zaman ölçüm yapar. |
purchase | Bu etkinlik satın alma işlemlerini ölçer. |
Etkinlik Adı : Google tarafından belirlenmiş bir parametredir. Etkinliğin türünü bu parametre sayesinde algılayarak kategorize edilmesini sağlar.
Ürün Detay Sayfası
Aşağıda örnek bir kod parçacığını görebilirsiniz. Bu kod parçacığı sayesinde kullanıcının 998.85 TL’lik id’si 1234 olan bir ürünü ziyaret ettiğini Google anlamış olacaktır. Bu kod Google Merchant Center’daki ürün feed’imizde bulunan ürün id si ile aynı olmalıdır. Her ürün detay sayfasında value ve id kısmı dinamik olarak atanmalıdır.
<script> gtag ('event', 'view_item', { 'value': 998,55 , 'items': [ { 'id': 1234 , 'google_business_vertical': 'retail' }] }); </script>
Sepet Sayfası
Kullanıcının sepet sayfasına hangi ürünleri attığını Google’a bildiren kod parçacığıdır. 1 adet veya birden fazla olabilir. 1 adet için örnek kod aşağıdaki gibidir. Bu kod sadece sepet sayfanızda olmalıdır ve yine aynı şekilde value ve ürün id kısımları dinamik olarak atanmalıdır.
<script> gtag ('event', 'add_to_cart', { 'value': 89,00, 'items': [ { 'id': 1234, 'google_business_vertical': 'retail' } ] }); </script>
Etkinlik adı sayesinde Google bu kodda sepete ekleme olayını algılayacak ve ürünün fiyatının 89 TL ve ürün id’sinin 1234 olduğunu bilecektir. Google Merchant Center ile entegre bu işlemi yapıyor olmamız sebebiyle 1234 ürün id”li ürün detayını da biliyor olacaktır.
Şayet sepet sayfasında birden fazla ürün olursa kod yapısında value kısmına ürünlerin toplam fiyatı atanacak ürün id’leri Google a bildirilecektir. Örnek kod aşağıdaki gibidir.
<script> gtag ('event', 'add_to_cart', { 'value': 189.00, 'items': [ { 'id': 1234, 'google_business_vertical': 'retail' }, { 'id': 4321, 'google_business_vertical': 'retail' } ] }); </script>
Sepette toplam 189.00 TL ‘lik ürün olduğunu ve iki adet ürün olduğunu ürün idleri vasıtasıyla anlıyor olacaktır. Birden fazla ürün olması durumunda value kısmına sepet toplamını atamalısınız.
Satın Alma Sayfası
Sitemizden ürün alan kişilerin detaylarına Google’a bildirdiğimiz kod parçacağıdır. Bu kod parçacıklarının her biri yeniden pazarlama yaparken yapay zekanın da gücüyle doğru hedefleme yaparak potansiyel müşterilere ulaşmamıza yardımcı olacaktır. Örnek kod aşağıdaki gibidir.
<script> gtag ('event', 'purchase', { 'value': 89,00, 'items': [ { 'id': 1234, 'google_business_vertical': 'retail' } ] }); </script>
Event kodun “purchase” olduğundan Google sitemizden kullanıcının ürün satın aldığını algılayacaktır. Teşekkür sayfası, sipariş tamamlandı sayfası v.s gibi yazılımınızda sipariş süreçlerinin son adımını ifade eden sayfada olmalıdır. Birden fazla ürün satın alınması durumunda sepet sayfasındaki mantık bu adımda da geçerli olacaktır. Value kısmına ürünlerin toplamı ve ürün idleri dinamik gelecek şekilde ayarlanmalıdır.
Kategori & Marka Ürün Listeleme
Kullanıcının bir kategoride veya markada ürün listelemesi yaptığında Google’a bildirdiği kod parçacağıdır. Örnek kullanımı aşağıdaki gibidir.
<script> gtag ('event', 'view_item_list', { 'value':, 'items': [ { 'id': 1111, 'google_business_vertical': 'retail' }, { 'id': 2222, 'google_business_vertical': 'retail' }, { 'id': 3333, 'google_business_vertical': 'retail' } ] }); </script>
Bu koddaki “view_item_list” event kodu sayesinde bir marka veya kategori sayfasında ürün listelediğimiz Google’a bildirilmiş oldu.
Sonuç
Google Ads Dinamik Yeniden Pazarlama Nedir? Detaylı kod kurulumu nasıl yapılır bunları görmüş olduk. Bu kod parçacıkları sayesinde Google kullanıcı etkileşimlerini ölçerek yeniden pazarlama yapmamıza olanak sağlar. Bir sonraki yazımızda Dinamik Yeniden Pazarlama kampayası oluşturarak toplamış olduğumuz bu datalar sayesinde reklam vermeyi anlatacağım.
Google Ads eğitimi alarak daha profesyonel reklamlar vermek isterseniz eğitim&danışmanlık kısmında bulunan iletişim formu sayesinde bizlere ulaşabilirsiniz. Reklamları yönetmeye vaktiniz yok mu ? Endişelenmeyin profesyonel kadromuzla reklamlarınızı bizler yönetelim. Hemen aşağıdaki yorum kısmından veya iletişim formu sayesinde bizlere ulaşabilir detaylı bilgi isteyebilirsiniz.
Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere sağlıklı günler dileriz.
Sosyal Medya Hesaplarımız
https://www.instagram.com/firatklc_/
https://www.instagram.com/sevcan.sk/
https://www.instagram.com/wiwidigi/
https://www.instagram.com/wiwicotr/
http://facebook.com/wiwicotr
https://www.facebook.com/wiwidigi
https://t.me/wiwico